lauantai 22. tammikuuta 2022

Kela ja LDN jälleen kerran

Kantelin oikeuskanslerille siitä, että Kela vaati lisäselvityksiä, eikä olisi halunnut korvata lääkärin sairauden hoitoon määräämää LDN:ää perustoimeentulotukeen automaattisesti kuuluvalla maksusitoumuksella.
http://mecfs.dy.fi/2021/01/kela-kiusaa-toimeentulotukiasiakasta.html

Oikeuskansleri teki päätöksen
OKV/425/10/2021, tiivistettynä:
- Oikeuskansleri vetoaa korkeimman hallinto-oikeuden päätökseen, joka kävelee aikaisempien EOAK ja HO päätösten ylitse tietenkin.
- Oikeuskansleri totesi, että Kelalla on oikeus pyytää lisäselvitys jos se niin haluaa.
- Oikeuskansleri totesi, että Kelalla on oikeus arvioida onko lääkemääräys "perusteltu".
- Kuitenkin tarpeelliset lääkkeet ja muut lääkinnälliset valmisteet pitää korvata riippumatta siitä, ovatko ne Kela-korvattavia tms.
- KELA ei saa etukäteen kieltäytyä korvaamasta, kuten oli jollekin sanonut päätöksessään "seuraavassa toimeentulotukipäätöksessä LDN:ää ei enää korvata" tms.

Itse tulkitsen tämän niin, että rima olla korvaamatta perustoimeentulotukeen kuuluvassa maksusitoumuksessa LDN:ää tai jotain muuta lääkärin sairauteen määräämää lääkettä on aika korkealla, etenkin jos asiakas pystyy esittämään Kelan vaatimat yksilöidyt perusteet, esim. koska ja kenen toimesta ja mihin sairauteen lääke on määrätty ja miten sen vaikutusta on seurattu lääkärin toimesta ja kauanko sitä on syöty jne. tms. mitä nyt ikinä Kela haluaa lisäselvityksessään tietää. Mahdollisuus kieltäytyä korvaamasta on kuitenkin olemassa. Toki LDN:n kohdalla se rima on aika korkealla, koska tunnetusti LDN:ää on korvattu ME/CFS hoitoon ainakin ja tunnetusti sitä käytetään siihen ainakin joillakin potilailla, joten olisi eriarvoistavaa kohtelua korvata se joillakin ja olla korvaamatta toisilla ja toisaalta perua sen korvattavuus myöhemmin jos sitä on joskus suostuttu korvaamaan.

Painota, korostan, alleviivaan: Kantelu koski ja puhun vain ja ainoastaan Kelan perustoimeentulotukeen kuuluvan automaattisen lääkkeiden maksusitoumuksen sisällöstä, EN MISTÄÄN MUUSTA korvaamisesta, korvauksista, korvattavuudesta tai muusta, kuin vain ja ainoastaan ja pelkästään siitä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti