maanantai 11. heinäkuuta 2022

Duodecim Terveyskirjasto uudelleenkirjoitutti ME/CFS artikkelinsa täyteen valheita!

Duodecim terveyskirjaston artikkeli ME/CFS sairaudesta on uudelleenkirjoitettu 6.7.2022 täyteen valheita, käsitteiden vääristelyitä ja asiavirheitä vakuutuslääkäri ja "toiminnallinen häiriö" -uskonnon ylipapin Risto Vatajan toimesta. Aiempi, erinomainen ja asiapitoinen artikkeli (saatavissa yhä täältä) oli, kuten jokainen lukija voi itse huomata, huomattavan hyvä, sekä alan asiantuntijan, infektiolääkäri Jukka Lumion käsialaa. Nähtävästi tuo aikaisempi artikkeli oli "liian hyvä", joten Duodecim päätti tuhota sen, varastamalla sen nettiosoitteen ja korvaamalla sen Vatajan roskakirjoituksella, jotta jatkossa sairaudesta tietoa hakevat lääkärit yms. päätyvät vanhan kirjainmerkkinsä ohjaamana tuohon uuteen roskakirjoitukseen.

Käydäänpä läpi räikeimpiä valheita, joita Risto Vataja täysin tietoisesti suoltaa ihmisten tietoisuuteen. Täysin tietoisesti, koska Vataja on itse ollut mukana tekemässä "Hyvä hoitokäytäntö" konsensussuositusta, joten varmasti tietää tosiasiat ko. sairaudesta ja sen keskeisimmistä määritelmistä. Silti Risto Vataja päättää valehdella niistä, vääristäen käsitystä sairaudesta, sen diagnostiikasta, sekä hoidosta. Vataja tekee näin ilmeisesti siitä syystä, että vakuutuslääkärinä haluaa estää ihmisiä saamasta sosiaalietuuksia ME/CFS sairaudestaan ja edistää omaa "toiminnallinen häiriö" pseudotieteellistä roskaansa, ehkä myös todellakin kostona "liian hyvästä" "Hyvä hoitokäytäntö" konsensussuosituksesta, johon Vatajan "Toiminnallinen häiriö" uskontoa ei tupuutettu huuhaana mukaan. 

Toiminnallinen häiriö - huuhaata on ennenkin kumottu mm. tässä ja tässä kirjoituksessa ja tässä ja tässä videossa, joten ei siitä sen enempää.

 1. MIKSI OTSIKKONA ON UUPUMUS JA KROONINEN VÄSYMYSOIREYHTYMÄ ME/CFS?!? Aiemmin otsikkona oli pelkkä "Krooninen väsymysoireyhtymä". Tämä on samanlaista sekoilua ja aivopesua kuin kytkeä vaikkapa alkoholismi ja MS-tauti keskenään ja kirjoittaa juttu "alkoholismista ja MS-taudista" korvaten sillä aikaisempi artikkeli, joka kertoi vain "MS-taudista"! ÄÄRIMMÄISEN ennakkoluuloista ja luo heti kättelyssä jo kuvan, että nämä kaksi asiaa liittyvät toisiinsa, vaikka eivät tietenkään liity! Uupumus on oire ja ME/CFS on sairaus ei tässä pitäisi olla mitään epäselvää enää kenellekään.

 2. Lisäksi heti oikealla artikkelin viiteryhmänä on:"Katso myös Ahdistuneisuus Elimellisoireiset psykiatriset häiriöt" kertoo heti, mihin viiteryhmään taas väännetään ME/CFS sairautta. ME/CFS on neurologinen sairaus, ei mikään psykosomaattinen häiriö.

 3. "...yksilöllisesti laaditusta aktiivisuuden varovaiseen lisäämiseen tähtäävästä
  kuntoutusohjelmasta..."
  - VALHE! Risto Vataja valehtelee, että rasituksen asteittainen lisääminen (graded exercise therapy = GET) olisi hoitomuoto ME/CFS-sairauteen, kun tämä on jo kumottu useita kertoja eri lähteissä (mm. tässä, tässä ja tässä) ja uusin "Hyvä hoitokäytäntö" konsensuslausumakaan ei moista tuputa aikuispotilaille.

 4. "yksilön kokemus ja varsinkin huoli tai pelko oman kehon tilasta...Myös jatkuva henkinen ja/tai psyykkinen kuormitus kuten vaikeat ihmissuhteet, taloudelliset huolet, läheisten vaikeat elämäntilanteet jne. aiheuttavat tyypillisesti uupumusta, joka on tulkittava elimistön signaaliksi sille, että krooninen stressi uhkaa elimistön hyvinvointia. Keskushermosto ”oppii” uupumuksen mallin, joka vahvistuu niin, että lepo ei tavalliseen tapaan uupumukseen auta...."
  - Tästä käy hyvin ilmi artikkelin keskeisin teema: Risto Vatajan valheellinen "toiminnallinen häiriö" uskonto, jolla on valkopesty ennen niin hyvä ME/CFS artikkeli!

 5. "Sairauden keskeisimpänä oireena pidetään nykyisin syvää ja lamaavaa uupumusta pienenkin ponnistelun jälkeen, johon lepokaan ei tunnu auttavan. Tätä kutsutaan PEM-oireeksi (Post Exertional Malaise)."
  - VALHE! Miksi Risto Vataja valehtelet tästäkin? Uupumus ei ole sama asia kuin PEM! Kun juokset maratoonin, olet uupunut. Kun olet ME/CFS-potilas ja ylirasitat itseäsi, saat oireilusi ja sairautesi pahenemista, kuntosi romahtamista, kuumeilua, särkyjä, uupumusta, levottomia jalkoja, unihäiriöitä, kurkkukipua, yskää, rytmihäiriöitä, yleisesti ottaen "sairasta oloa" eli "post exertional malaise" eli "PEM"! Uupumus ja PEM ovat täysin eri asia ja tiedät hyvin tämän Risto Vataja, joten miksi valehtelet että ne ovat mukamas sama asia?

 6. "Samalla väljin, ts. kriteerit voi täyttää myös vaikeasti masentuneet, työuupumuksesta kärsivät"
  - VALHE! Miksi Risto Vatajat valehtelet tästäkin? Nimenomaan esimerkiksi PEM-oire erottaa selvästi ja helposti masentuneet, työuupumuksesta kärsivät yms. potilaat ME/CFS -potilaista: Vain ja ainoastaan ME/CFS potilailla on PEM-oiretta!

 7. "Elimistöstä ei ole voitu löytää mitään sellaisia sairauden aiheuttamia tyypillisiä muutoksia, joiden perusteella diagnoosi voitaisiin tehdä (ns. biomarkkereita). "
  - Risto hyvä, jos et taas valehtelisi, olisi ihan kiva. ME/CFS potilaista löytyy vaikka mitä selkeitä löydöksiä, sinä et vaan halua niitä myöntää. Voisit olla edes sen verran rehellinen, että sanoisit, että löydöksiä on, mutta ne eivät ole yhtenäisiä ja virallisesti ei ole sovittu mistään tietystä, mikä osoittaa taudin.

 8. Potilasryhmiä tutkittaessa on voitu todeta erittäin laaja kirjo poikkeavia löydöksiä terveisiin henkilöihin (ryhmiin) verrattuina."
  - Risto Vataja hyvä, miksi juuri äsken sanoit, ettei löydöksiä ole ja nyt myönnät kuitenkin, että niitä on? Häh?🤡 Koeta Risto Vataja olla edes yhtenevä valheissasi, niin ne voisivat olla hieman uskottavampia.

 9. "Yksittäisellä potilaalla löydökset eivät ole kuitenkaan niin merkittäviä, että niitä voisi käyttää esimerkiksi diagnostiikassa. "
  - Risto Vataja, miksi taas valehtelet? Esimerkiksi toistettu kliininen rasituskoe on objektiivinen tutkimuslöydös, joka on luotettava. Voisit edes puhua sen verran totta, että todeta, että diagnostisista löydöksistä ei ole vielä sellaista konsensusta, että olisi voitu yleismaailmallisesti valita yksi tai useampi selkeä työkalu käytettäväksi.

 10. "On vaikeata teoreettisestikaan löytää sellaisia mekanismeja, jotka voisivat näin laajan oirekirjon selittää. "
  - Risto Vataja, miksi sitten sinä esität, että ME/CFS sairauden aiheuttaja on toiminnallinen häiriö, sinähän tuota esittäessäsi itse väität, että moinen mekanismi on olemassa, joka selittää potilaiden oireet ja nyt sitten samalla selität, ettei mitään selittävää mekanismia ole!?! Häh?🤡 Koeta Risto Vataja olla edes yhtenevä valheissasi, niin ne voisivat olla hieman uskottavampia. Jos totta puhutaan, niin suurinosa ME/CFS potilaiden oireista on kyllä selitettävissä löydöksillä: Elimistön solut eivät pysty tuottamaan tarpeeksi energiaa, mistä syntyy epätehokas aineenvaihdunta ja sen kuona-aineet, jotka laukaisevat tulehduksenomaisen tilan elimistössä ja lisäongelmia pitkin kroppaa.

 11. "Toiminnallinen malli kroonisesta väsymysoireyhtymästä"
  - Risto Vataja, miksi taas valehtelet että ME/CFS olisi jotenkin toiminnallinen häiriö, vaikka on jo päätetty juuri, että kyseessä on SAIRAUS, ei toiminnallinen häiriö? Vai etkö muista, että olit itse mukana tuossa konsensuslausunnon laatimisessa, jossa todettiin, että kyseessä on sairaus? Tietysti jätät nyt hienosti sanomatta "toiminnallinen häiriö" ja väännät sen muotoon "toiminnallinen malli".

 12. "jälkeen omaa kehoa kuunnellen aktiivisuutta asteittain lisäämään (ns. pacing-metodi)."
  - Risto Vataja, lopeta valehtelusi! Tuo mitä sinä tuossa sanot, on edelleen sitä samaa GET-roskaa eli kunnon KOHOTTAMISTA! Pacing EI sisällä kunnon kohottamista vaan nimenomaan oman rasitusikkunan löytämisen JA SIINÄ PYSYMISEN! Tiedät toki tämän, joten MIKSI VALEHTELET JA KOETAT TAAS TUNKEA GET-ROSKAA POTILAIDEN HOITOON?!?

 13. "Kroonisesta väsymysoireyhtymästä (ME/CFS) kärsivät potilaat ovat periaatteessa oikeutettuja samoihin sosiaalivakuutusjärjestelmän ja vammaislain edellyttämiin etuihin ja palveluihin kuin muitakin toimintakykyä merkittävästi alentavia sairauksia potevat henkilöt."
  - Risto Vataja hyvä, voisit sitten kertoa, miksi sinä vakuutuslääkärinä olet ollut järjestäen hylkäämässä ME/CFS potilaiden kuntoutustukipäätöksiä, jos nyt mukamas oletkin sitä mieltä, että ne meille kuuluvat? Taas kerran jokseenkin ristiriitaista ja tekopyhää tekstiä vakuutuslääkäriltä.

Asiasta on ilmeisesti vireillä useampiakin juttuja, ainakaan potilasjärjestöt eivät ole jättämässä asiaa nyt tähän. Ei voi olla niin, että hyvä, infektiolääkärin kirjoittama artikkeli KORVATAAN täysin asenteellisella ja valheellisia väittämiä sisältävällä vakuutuslääkärin tekstillä. Tässä menee loputkin Duodecim uskottavuus alas vessanpytystä, mikäli tämän version sallitaan tuolla olla, koska näin tehden Duodecim rikkoo mm. journalistisia ohjeita. Valitettavaa, mikäli Duodecim on näin täysin alistunut "Toiminnallinen häiriö" -uskonnon edistäjäksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti